×
 
 

 


Ioana Agachi

Psihoterapeut, trainer ateliere parenting - euparinteghemotoc.blogspot.ro
creeaza-ti un cont si bucura-te de avantajele eumama.ro

Despre mine

Psihoterapeut, trainer ateliere parenting

Membru fondator euparinteghemotoc.blogspot.ro

Arii de specializare: Psihoterapie centrata pe persoana, Psihoterapie pozitiva, Psihoterapie cognitiv-comportamentala, Terapie sistemica de cuplu si familie

Parenting: Un singur cuvânt descrie cel mai bine nevoia, emoțiile si apropierea mea de acest domeniu: Zina. O zâna mica, ce m-a inspirat sa împletesc maternitatea cu pasiunea pentru psihoterapie si training. Este ușor si greu in același timp. Nu este vorba despre perfecțiune ci despre înțelegerea provocărilor care apar in tine ca părinte si deopotrivă in copilul tău. Maternitatea, nașterea si construirea relației cu bebelușul aduc foarte multe lucruri intense si diferite care te pot surprinde si pe care le poti gasi dificil de gestionat. Este vorba despre încrederea in sine ca părinte, despre încrederea intr-o dezvoltare armonioasa a bebelușului intr-un adult echilibrat.

Web: http://euparinteghemotoc.blogspot.ro

http://ioana-agachi.blogspot.ro

Contact: [email protected]; 0744 831 508

Raspunsuri adaugate


 

"Simtul proprietatii" incepe sa se dezvolte incepand cu varsta de 2 ani si chiar se va exacerba in perioada urmatoare, deci comportamentul ei este cat se poate de normal. Ceea ce lipseste unui copil de 2 ani este notiunea de a imparti si de a gestiona situatiile de acest gen si de aceea copiii recurg la violenta pentru ca nu stiu cum sa procedeze altfel. Primul pas ar fi sa-i arati astfel de comportamente de a imparti (in parc, cu alti prieteni) fie prin propriul exemplu, fie la alti copii. Fiind intr-o perioada de imitare a comportamentelor pe care le vede, la un moment dat va incepe si ea sa practice. In momentul in care se afla intr-o situatie de a imparti sau de a oferi o jucarie, atunci este important de punctat acest comportament fie prin feedback pozitiv, fie prin a reflecta ce a invatat si ce beneficii poate sa-i aduca in plus fata de violenta. 

In primul rand ar trebui sa-ti dai seama ce nevoie se ascunde in spatele acestor crize de furie si a incerca sa satisfaci aceasta nevoie sau sa aduci clarificari atunci cand copilul se afla intr-o dispozitie buna si cat de cat receptiva. Daca este deja obisnuit sa primeasca ceea ce isi doreste in urma unei crize de furie in public, lucrurile se complica pentru ca va fi tentat sa duca din ce in ce mai extrem acest tip de comportament pentru ca stie ca atinge un punct sensibil. Practic pasii ar fi: explicatie, apoi lasarea crizei respective sa se desfasoare indiferent de intensitatea sa, stand aproape de copil si doar reflectandu-i starea: "esti nervos, te descarci" fara a incerca sa o opresti sau sa o negi. Cu cat exista mai multa constanta in raspunsul la aceste crize cu atat si ele se vor diminua. 

Jocurile de cuvinte, ca orice joc de altfel, se folosesc?in momentul in care copilul are toate abilitatile necesare pentru a le juca - adica are sanse sa castige si nu apare sentimentul acut de frustrare, intelege regulile si nu in ultimul rand isi doreste acest lucru.