×
 
 

 


Raluca Borza

Psiholog Clinician si Psihoterapeut - Clinica Psihosomatica
creeaza-ti un cont si bucura-te de avantajele eumama.ro

Despre mine

Psihoterapeut

Licenta in psihologie si stiintele educatiei

Studii postuniversitare-masterat in psihoterapii cognitive comportamentale

Atestat in hipnoza si hipnoterapie ericksoniana

Certificare in Terapie Cognitiv Comportamentala-forma terapie cognitiva(nivelul 2)

Diploma de master practician in programare neuro-lingvistica

[email protected]

www.ralucaborza.ro

psihoterapeut-online.blogspot.com

Raspunsuri adaugate


 

Chiar si in randul specilistilor parerile sunt impartite. Experienta mea in lucrul cu copii pe sectia de neuropsihiatrie pediatrica mi-a scos in cale suficiente "coincidente", asocieri dintre vaccinari si aparitia unor dificultati ulterior diagnosticate cu autism/autism atipic.
Personal am ales sa nu imi mai vaccinez fetita dupa luna a 4-a iar medicul cu care eu colaboram in acea vreme a avut aceeasi optiune in ceea ce priveste baietii dansei (si asta se intampla in anii '90). Aceasta este insa o decizie extrem de personala pe care merita sa o cantariti si impreuna cu medicul de familie al copilasului.


 

Buna ziua,

Intrebarea dumneavoastra contine si raspunsul: un copil linistit si fericit are nevoie de o mamica linistita si fericita; nu aveti aveti cum sa ii predati linistea si fericirea acum, cand tocmai va insusiti o lectie despre asta. Partea buna este ca daca el este istet si dumneavoastra sunteti isteata! Asadar luati-va cateva masuri pentru reducerea stresului in care va aflati:

-faceti o practica zilnica din a sta 30 de minute cu dumneavoastra, singura, linistita, relaxata

-iertati-va sotul! asta poate fi un exercitiu greu insa plin de recompense pe termen lung. Iertarea nu inseamna sa stergeti cu buretele ceea ce s-a intamplat ci inseamna renuntarea la nevoia de mai pedepsi pe cineva ca urmare a actiunilor sale. Iertarea este un act de renuntare, de eliberare si nu o slabiciune. Un exercitiu minunat pentru iertare este sa va relaxati, respirand calm de cateva ori sau ascultand muzica linistitoare... si apoi sa va imaginati cuvantul IERTARE cum circula de-a lungul coloanei vertebrale, cum rasuna in toate celulele. Uneori ajuta foarte mult sa iti imaginezi cum, de la nivelul abdomenului, pleaca imagini ale unor amintiri care te ne linistesc si se dizolva in aer.

-incetati sa nu  va mai criticati oricat de mult ati gresit pana acum. Trecutul s-a incheiat iar sentimentul de vinovatie nu are ce cauta in autoeducatia parintelui si nici in educatia copilului.

Acestea toate va vor ajuta extrem de mult daca le practicati consecvent. Dupa 1 saptamana veti vedea primele rezultate, dupa o luna veti fi alt om.. si baietelul va fi si el linistit. Sunt tehnici care il pot ajuta si pe baietel direct, insa e bine sa incepeti cu inceputul! Cu dumneavoastra!

cu drag,

Raluca Borza

Psihoterapeut



 

Atunci cand copiii nu sunt o prezenta cu adevarat incantatoare, comportamentul lor ne spune ca acestia au o nevoie care necesita ajutorul nostru. Pentru a recapitula, aceste nevoi sunt Fizice, emotionale si legate de temperament.

Iata o lista partiala a nevoilor emotionale: dragoste neconditionata, atingere plina de iubire, afectiune, acceptare, conexiune, respectm sentimentul de a se simti in siguranta, infrumare, securitate, stabilitate, joc, stima de sine, sentimentul valorii propriei persoane, sentimentul aprecierii a ceea ce el reprezinta, prietenie, eliberarea emotionala de durere, putere (in sensul capacitatii de a controla la nivel minim ceea ce se intampla in viata sa), incredere, modele pozitive.

Exista doar doua motive pentru care copii ar putea avea nevoi emotionale neimplinite: primul motiv este ca proprii parinti ar putea avea nevoi emotionale neimplinite iar al doilea reprezinta nealocarea de timp pentru a te conecta cu copilul.

Unul din primele indicatii ca un copil se simte emotional deconectat este ca incepe sa nu mai fie cooperant. Cand acest lucru se intampla, acesta nu trebuie considerat ca fiind un lucru bun sau rau, este doar un semn, ca un stegulet care este ridicat pentru a spune: "Copilul meu are nevoie de ceva sau Copilul meu are nevoie de ajutor". Asa ca ne putem intreba (sau il putem intreba chiar pe copil) ce indica acest comportament? Care este nevoia copilului meu?

Este un moment in care el isi dezvolta autonomia si are nevoie sa se simta puternic in viata sa? Are nevoie sa fie acceptat chiar daca a facut o alegere cu care nu sunt de acord? Are nevoie de un pic de relaxare dupa o zi obositoare? Punand aceste intrebari, ceea ce cel mai important este ca punem aceste intrebari si cautam cauza comportamentului decat sa oferim o pedeapsa. In acest demers este adesea vorba de intuitia mamei (sau a parintelui). Intuitia este cea care ofera raspunsuri. Ai incredere in tine si in abilitatea ta de a simti care este nevoia copilasului tau.

Pedeapsa nu rezolva niciodata problema nevoilor emotionale neimplinite. Daca un om flamand fura mancare, il pot pedepsi pentru nevoia sa de mancare? Nu, insa ma pot adresa acestei nevoi si il pot invata modalitati mai potrivite de a obtine mancare.

Priviti inca odata la lista nevoilor emotionale. Puteti chiar sa printati aceasta lista si sa o cititi zilnic. Puneti-va urmatoarele intrebari: Care este acel lucru pe care il pot face astazi pentru implinirea propriilor mele nevoi emotionale? Care este acel lucru pe care il pot face astazi pentru implinirea nevoilor emotionale ale copilului meu?





?