×
 
 

 


CONTANU VALENTINA

Medic Specialist Ortopedie Pediatrica, Fondator - ORTO-CLINIC
creeaza-ti un cont si bucura-te de avantajele eumama.ro

Despre mine

Dețin o experiența profesională de peste 16 ani în domeniul ortopediei pediatrice, activitatea științifică fiind susținută prin prezentări realizate în cadrul congreselor și intâlnirilor medicale naționale și internaționale cât și prin poziția de asistent de cercetare în cadrul Proiectului European: “Metoda de Evaluare și Recuperare privind Reabilitarea Copilului cu Tulburări Neurologice” .

De asemenea, ca și competențe și Specializări, dețin:

• Atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin;

• Atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (Prof. Graf);

• Competența în ecografia musculo-articulară;

Membru fondator al clinicii de ortopedie pediatrică și recuperare neuro-motorie a copilului Orto-Clinic și fondator al Asociatiei “ORTO-CAD” pentru Copii și Adolescenți cu Dizabilități Ortopedice.

Raspunsuri adaugate


 

Modificarea formei fiziologice normale a capului bebelusului  (aplatizarea sau turtirea bazei sau fetei laterale a capului copilului) are loc in perioada in care structura osoasa a copilui se dezvolta rapid si este maleabila si utor expusa modificarilor externe. Acest lucru se poate intampla atat in viata intrauterina, atunci cand pozitia capului copilului intampina rezistenta in mediul intra-uterin sau post-natal, atunci cand, in patut, copilul adopta o pozitie preferata, cu presiune constanta si frecventa pe o anumita parte a capului - lateral sau spate.

Este bine de stiut ca plagiocefalia poate fi insotita sau cauzata, in cele mai multe cazuri, de de torticolisul muscular (contractura musculaturii gatului). In acest caz, diagnosticul este evidentiat in urma examinarii clinice a copilului si anume – limitarea miscarilor de rotatie si aplecare ale capului.

Ca recomandare, pentru a preveni aceasta afectiune, cel mai la indemana, este schimbarea pozitiei de decubit (culcat) a  bebelusului, care poate sta atat pe spate cat si pe o parte. Lasarea bebelusului doar pe spate mult timp sau din obisnuinta, determina intotdeauna deformarea craniana pe zona de presiune, oasele craniului fiind la aceasta varsta, moi si usor de afectat.

Tratamentul plagiocefaliei si torticolisului trebuie sa inceapa inca din primele zile de viata, initial cu miscari simple de repozitionare a copilului in patut dar daca aceasta problema persista, atunci este necesara interventia kinetoterapeutului, care va aplica terapii de resposturare si in cazuri severe, ortezarea – aplicarea unei casti corective a craniului, special create in acest scop.

Este important de a corecta aceasta modificare a formei craniului copilului pentru ca aceste deformari nu sunt doar de ordin estetic  ci pot cauza afectari musculare si osoase: disfunctii ale articulatiei temporo- mandibulare si implicit  ale danturii, asimetrii la nivelul coloanei cervicale, care, in timp, pot duce la fectari ale intregii coloane vertebrale. 

Diferenta intre displazie si luxatie de sold

In acest moment, este bine sa cunoastem faptul ca displazia nu este sinonima cu luxatia de sold, aceasta confuzie legata de termenii medicali fiind des intalnita. Astfel, displazia de sold este o imaturitate a soldului, cauzata de incapacitatea acestuia de a se dezvolta natural, fie de natura congenitala, fie influentata de factori mecanici. In functie de gradul imaturitatii, cu cat este mai sever, cu atat duce catre dislocarea soldului fie dupa nastere, fie chiar intrauterin.Luxatia de sold este urmarea unei displazii severe si cel mai frecvent este prezenta de la nastere. 

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, am putea spune, referitor la examenele imagistice adresate copilului mic si nou-nascut. Din experienta noastra clinica, recomandam efectuarea ecografiei de sold la bebelusi inainte de 6 saptamani, cu indicatie maxima, si nu doar in cazul suspiciunii unei afectiuni ci mai ales, preventiv.

Faptul ca recomadam efectuarea acestui examen imagistic in prima luna de la nasterea copilui are la baza fiziologia si morfologia dezvoltarii sistemului osos. Astfel, la nastere, soldurile bebelusilor trebuie sa fie normal dezvoltate, bine maturizate. Exista totusi un procent foarte mare de nou-nascuti care se nasc cu o imaturitate a soldului de diferite grade, de la forme usoare determinate de pozitii dificile intrauterine (pelviana, sarcina gemelara sau alte probleme ale conformatiei bazinului mamei) pana la forme severe determinate de factori genetici (displaziile congenitale).

Spre deosebire de alte examenele imagistice, trebuie avut in vedere ca ecografia este cu totul neivaziva si neiradianta. Practic, ecografia de sold pentru bebelusi reprezinta un examen imagistic pe baza de ultrasunete, complet neinvaziv si nedureros, oferind astfel imagini digitalizate ale pozitionarii soldului.

Un alt beneficiu al efectuarii ecografiei de sold este faptul ca estre precisa, stabilind diagnosticul cu certidudine. Astfel, aceasta releva sigur si precis orice deplasare a soldului din pozitia normal fiziologica.